menuclose

Opätovný úspech fotografie Barbory Likavskej. Tentokrát na archeologickú tému

Vlani na jeseň sme vás informovali, že ranná fotografia Hlavnej ulice v Trnave z mestskej veže, ktorú pripravila Mgr. Barbora Likavská, mala za 24 hodín viac ako 130 000 videní. Číslo je dnes už vyššie, je to viac ako 300-tisíc.

Tento rekord však za posledný rok veľmi rýchlo a za krátky čas – necelé štyri dni – prekonala ďalšia naša fotografia, konkrétne z lokality Iža pri Komárne, kde sa v lete uskutočnila letná škola archeológie aj s našimi študentmi a kde dlhodobo prebieha archeologický výskum bývalého vojenského tábora a rímskeho mosta ponad rieku Dunaj (v spoluprácu AÚ SAV a TRUNI). Začiatkom decembra sme vás informovali, že spolupráca policajných potápačov a archeológov priniesla úspech. V Iži objavili opracované kamene aj drevené koly, ktoré budú podrobené ďalšiemu podrobnému skúmaniu.

Snímka mladých archeológov v horúcom lete zaujala len za pár dní viac než 352-tisíc návštevníkov komunity Unsplash (ktorí si ju stiahli takmer 1 700-krát). Dnes má viac než 544-tisíc pozretí a vyše 2 500 stiahnutí. Pre Unsplash vyberáme zaujímavé fotky, ktoré sa tak dostávajú širšie do sveta a posilňujú dobré meno našej alma mater.

archeológia trnava (foto Barbora Likavská)

Viac o príbehu našej profesionálnej fotografky B. Likavskej sa dozviete v tomto interview„Ako hovorí známy fotograf Ansel Adams: „Dobrá fotografia je o hĺbke pocitu, nie o hĺbke ostrosti.” Teda ten pocit, ktorý v nás fotka vyvolá, je dôležitejší, ako napríklad clonové číslo. Na kvalite fotky sa tiež odráža svetlo, svetelné podmienky, za ktorých fotíme. Nie darmo sa hovorí, že fotografovanie je maľovanie svetlom.“

Vedeli ste, že najviac videní medzi profesionálnymi fotografmi, nadšencami i bežnými návštevníkmi Unsplash-u má snímka Barbory Likavskej univerzitnej knižniceJe to neuveriteľných 26 miliónov. Nasleduje napríklad záber z  laboratórií fakulty zdravotníctva, ktorý má už viac ako 2 milióny pozretí spolu s umeleckým pohľadom na aulu našej teologickej fakulty. Pozornosť získali aj laboratóriá pedagogickej fakulty (1,3 mil.) a opäť archeológovia Trnavskej univerzity s nálezom lebky (700-tis.) zachytení objektívom Barbory Likavskej.

trnava library (barbora likavská) truni knižnica

Vyšlo pôvodne na webe truni.sk 12.12.2022. Aktualizované 19.1.2023. Publikované so súhlasom TRUNI.

Zachytávam prítomné okamihy

Sledujte ma na Instagrame