menuclose

Fotenie so speváčkou Skyvou: Ocitli sme sa „v exile“

Nový album speváčky, ktorá vystupuje pod menom Skyva, je už viac ako mesiac na svete. Z exilu je vnútornou výpoveďou Zuzany Eperješiovej na tému rozdelenia, exilu, objavovania hraníc a vnútorného i vonkajšieho vyhnanstva. Osobne sa mi z tohto albumu najviac páči pieseň Kovalentná – o silnej väzbe dvoch zamilovaných, ktorá pretrvá (a ktorá bola Zuzkiným darom mladomanželom).

Speváčku Skyvu som spoznala najprv hudobne (zoznámením sa s jej piesňami a navnímaním jej tvorby), potom práve pri fotení – keďže sme sa dohodli, že ju nafotím pre jej portfólio a na podporu predaja nového albumu Z exilu, na ktorého obale sa napokon ocitla aj jedna z mojich fotiek grafikom upravená na poštovú známku. Áno, je to album, ktorý k vám príde priamo z exilu…

Spočiatku sme sa potrebovali trochu oťukať, pretože na fototermíne sme sa videli po prvýkrát. Ale s takou umeleckou dušou, akou je Skyva („kus čohosi dobrého“) to išlo skutočne rýchlo. A počiatočný ostych pred fotoaparátom zakrátko vystriedala otvorená atmosféra, ktorej cieľom bolo zachytiť aj exil a napätie (prítomné v novom albume), aj Skyvinu osobitosť, aj portréty pre širšie použitie (najmä pre médiá a na sociálne siete).

Bol to spoločne strávený výnimočný deň, ktorý len potvrdil, že umenie má rôzne podoby – v našom prípade fotografiu aj hudbu.

Fotili sme, ako inak, pri klavírnom krídle, na plátno, v industriálnom prostredí aj v prírode. Do každého Skyva zvláštnym spôsobom patrí a na fotkách sa podarilo zachytiť patričnú emóciu. Napriek jej hudobnej poetike, ktorá pôsobí veľmi citlivo, občas azda až smutne, nechýbal na Skyvinej tvári úsmev. Teším sa!

 

Zachytávam prítomné okamihy

Sledujte ma na Instagrame